Basmati to wyjątkowy rodzaj ryżu, pochodzący z subkontynentu indyjskiego, w szczególności z przedgórza Himalajów. Basmati wyróżnia się wyraźnym aromatem – wynikiem zawartości substancji chemicznych zwanych 2-Acetylo-1-Pyrroliną.
Ryż Basmati jest dostępny w wersji białej i brązowej, przy czym brąz jest bardziej odżywczy niż biały. Najlepszą częścią basmati jest unikalny aromat. Ale jest również ceniony ze względu na zawartość odżywczą i korzyści zdrowotne.
Spis treści
Zalety najlepszego ryżu basmati
Kalorie: ¾ filiżanki basmati składa się z 150 kalorii. Większość z nich pochodzi z węglowodanów i trochę z białek. W ten sposób zapewnia natychmiastową energię.
Zapobiega rakowi: zewnętrzna skóra basmati jest bardzo zdrowa. Nieprzetworzone brązowe basmati zawiera więcej błonnika i witamin, które pomagają zapobiegać nowotworom.
Odpowiedni dla diabetyków: według różnych badań, basmati ma niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje ryżu. Dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Wskaźnik glikemiczny zależy od strawności błonnika, tłuszczu, białka i skrobi. Węglowodany, które są trawione powoli produkują niski poziom glukozy. Aglikemiczny wskaźnik niskiego wyniku (< 55) pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Ryż basmati ma 58 indeks glikemiczny.
Pasuje do diety: basmati ma bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Zawiera również karb znany jako amylosa, którya nie jest łatwa do strawienia i zapewnia uczucie ciężkości w żołądku
Wysoka zawartość błonnika: brązowy basmati ma 20% więcej błonnika niż inne rodzaje ryżu. Wysoka zawartość błonnika wspomaga proces trawienia.
Łagodzi zaparcia: błonnik basmati pomaga zatrzymać wodę w przewodzie pokarmowym. Błonnik ten zmiękcza konsystencję kału i pomaga w łagodzeniu zaparć.
Zapobiega powstawaniu hemoroidów: wysoka zawartość błonnika ułatwia pracę mięśni odbytnicy i obniża nacisk na odbytnicę, zapobiegając w ten sposób powstawaniu hemoroidów.
Zapobiega problemom sercowym: dzięki niskiej zawartości tłuszczu, cholesterolu i sodu pomaga w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego.
Ryż basmati jest nie tylko aromatyczny, ale ma puszystą konsystencję i pyszny smak. Oto przepis na przygotowanie organicznego ryżu basmati.
Ryż basmati z groszkiem.
Składniki
- Ryż basmati – 1,5 szklanki ryżu basmati
- Olej roślinny – 1,5 łyżki stołowej
- Nasiona gorczycy czarnej – 1 i ¼ łyżeczki
- Żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę – 1/2
- Kardamon – 6
- Całe goździki – 8
- Pałeczki cynamonowe 3 cm
- Gotująca woda – 2 i 1/4 szklanki
- Sól – 1 i ½ łyżki
- Pieprz czarny, świeżo zmielony: ¼ łyżki
- Sok z limonki, świeży – 2 łyżki
- Zielony groszek, zamrożony 3/4 szklanki
Przygotowanie
- Trzymać ryż w sitku i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Odsączyć i odstawić na bok.
- Podgrzać olej roślinny wewnątrz dużego rondla na średnim lub dużym ogniu, aż do momentu, gdy zacznie mienić się na ogniu.
- Dodaj nasiona gorczycy i gotuj przez 20 sekund, kiedy zacznie wyskakiwać.
- Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie lekko zarumieniona.
- Dodaj goździki, kardamon, ryż, cynamon, wodę, sok z limonki, pieprz i sól. Doprowadzić do zagotowania.
- Należy zmniejszyć temperaturę i pozwolić mieszaninie gotować do wchłonięcia cieczy, co może trwać 10 minut.
- Dodać zamrożony groszek i gotować na wolnym ogniu przez 8 do 12 minut.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, nieosłonięte.
- Wyrzucić goździki, cynamon i kardamon.
- Puszysty ryż basmati. Podawać na gorąco.