Owocem błyszczącym pod względem faktury i piękna jest owoc kiwi. Lśniąca zieleń wraz z czarnymi kropkami nasion tworzą efekt hipnotyzujący, który z pewnością sprawia, że owoc ten musi mieć owoce w koszykach. W rzeczywistości prosty dodatek 2 lub więcej kawałków kiwi wystarczy, aby nadać sałatce owocowej dobry smak i uczynić z niej ucztę dla oczu. Zdecydowanie dobrze jest patrzeć, ale kiwi ma wiele innych zalet, które sprawiają, że jest to owoc, który można spożywać codziennie. Bogaty w witaminę C, witaminę K, miedź i błonnik, kiwi ma wiele zalet. Poznajmy niektóre z nich.
Spis treści
Wartość odżywcza kiwi
Średniej wielkości owoc kiwi składa się z 64 miligramów witaminy C, 252 miligramów witaminy K, 2,1 grama błonnika, 0,8 grama białka i tylko około 42 kalorii. Witamina C jest ważnym składnikiem w walce z infekcjami w organizmie. Ponadto pomaga również utrzymać zdrową i promienną skórę. Witamina K jest ważnym minerałem dla krzepnięcia krwi, zapobiega chorobom serca, a także wspomaga różne reakcje zachodzące w metabolizmie organizmu. Białko jest istotną częścią budowy mięśni. Błonnik pomaga utrzymać jelito cienkie w czystości, usuwając wszystkie niepożądane produkty żywnościowe. Przy mniejszej ilości kalorii, kiwi staje się jednym z idealnych owoców do spożycia
Korzyści zdrowotne
Kiwi pomaga w trawieniu i zwiększa moc trawienną poprzez wykorzystanie białka aktynidain, które pomaga łatwo rozpuszczać enzymy. Dlatego spożywanie surowego kiwi może być naprawdę pomocne, ponieważ wzmacnia moc trawienną w długim okresie czasu.
Dobre dla odporności – ponieważ kiwi jest bardzo bogate w witaminę C, pomaga zwalczać i chronić organizm przed infekcjami. W rzeczywistości witamina C wraz z przeciwutleniaczami odgrywają istotną rolę w zwiększaniu poziomu odporności organizmu poprzez wielorakie działanie.
Równoważenie poziomu ciśnienia krwi – kiwi jest dobrym źródłem witaminy K, która pomaga zrównoważyć poziom sodu w organizmie. Sód jest jednym z głównych składników chorób serca, w tym ciśnienia krwi, a zatem spożycie kiwi może być pomocne w utrzymaniu tych poziomów.
Pomaga w utracie wagi – zastanawiasz się jak? Cóż, kiwi ma bardzo mało kalorii w porównaniu do puli witamin i minerałów, które zawiera. Tak więc, porcja kiwi pomaga zmniejszyć ilość tłuszczu, a błonnik pomaga zaspokoić głód.
Może pomóc w zapobieganiu nowotworom – ostatnie badania ujawniły, że spożywanie kiwi pomaga chronić DNA przed uszkodzeniem lub przechodzeniem jakichkolwiek zmian. To z kolei może być pomocne w zapobieganiu nowotworom w przyszłości.
Dobre dla pacjentów z cukrzycą – ponieważ kiwi ma niski indeks glikemiczny, nie zwiększa poziomu cukru we krwi, który jest zapotrzebowaniem pacjentów z cukrzycą.
Są to wystarczające powody, aby pomóc w codziennym spożyciu porcji kiwi.