Zastanawiasz się, czym dokładnie jest Ristretto, Espresso, Espresso Doppio, Lungo, Americano, Long Black? Wyjaśnijmy trochę zamieszania wokół nazw tych napojów Espresso. Espresso nie jest rodzajem ziaren ani palenia, jest to proces wykorzystujący ciśnienie do wydobycia napoju z drobno zmielonej kawy.
Spis treści
Ristretto
Najmniejszy, który czasami nazywany jest strzałem krótkim. Jest to bardzo skoncentrowane espresso, typowo około 3/4 Ristretto wykorzystuje taką samą ilość zmielonej kawy jak zwykłe Espresso, ale zazwyczaj jest drobniejsze, aby wyprodukować mniejszy napój przy takim samym czasie wydobycia.
Standardowe pojedyncze Espresso
Pojedyncze espresso zużywa około 7 gramów zmielonej kawy i produkuje napój w ilości około jednej uncji. Jest to rodzaj podstawy pomiaru Espresso i można go nazwać pojedynczym strzałem lub po prostu Espresso.
Espresso Doppio
W języku włoskim doppio oznacza dwa razy więcej, więc jest dwa razy większe niż pojedyncze Espresso. Nazywa się to również strzałem podwójnym. Kluczową rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że używa się w nim także dwukrotnie więcej zmielonej kawy, czyli około 14 gramów i to w tym samym czasie.
Lungo
We włoskim Lungo oznacza długo. Lungo zazwyczaj jest 3 razy większe od pojedynczego lub podwójnego Espresso, czyli około 3 lub 6 uncji objętości. W przeciwieństwie do Doppio, nie zużywa więcej kawy. Inaczej niż w przypadku Ristretto, nie wykorzystuje on tego samego czasu ekstrakcji wynoszącego 20-30 sekund. Dłuższy czas ekstrakcji sprawia, że jest ona bardziej gorzka (w niektórych miejscach Lungo można określić mianem kawy długiej, kremu kawiarnianego lub kawy kremowej).
Americano i Long Black.
Americano jest przygotowywane podczas przyjmowania espresso i dodawania do niego podgrzanej wody. Napoje te są przygotowywane po dodaniu wody do Espresso na stojąco. Towarzyszy mu długa czarna barwa, która odwraca proces i dodaje Espresso do stojącej gorącej wody.
Tak więc dla Amerykana, pojedyncze lub podwójne Espresso jest wykonane, a następnie woda równa około dwukrotnej objętości Espresso jest dodana do niego. Long Black powstaje zazwyczaj poprzez zalanie 4 uncji gorącej wody podwójnego Espresso. W ten sposób pozostawia się bardziej wyraźną warstwę kremu i inny profil smakowy niż w przypadku Americano, ponieważ zachowuje on warstwę kremu.
Czerwone oko
Polecany jest osobom poszukującym dodatkowego kopniaka kofeiny. Czerwone oko bierze standardową kawę i dodaje odrobinę Espresso. Pochodzi z USA i cieszy się coraz większą popularnością.
Teraz należy pamiętać, że ilości mogą się różnić w zależności od kraju, kawiarnia od kawiarni i barista od baristy. Więc jeśli nie jesteś pewien, co otrzymujesz lub masz konkretne żądanie – porozmawiaj z baristą. Jeśli są dobrzy, z przyjemnością Cię o tym poinformują lub przyjmą Twoje specjalne zamówienie.